Thursday, July 4, 2019

Едиција "Завичајни ноктурно"




 Средином 2018. године дошао сам на идеју да покренем едицију под називом "Завичајни ноктурно", која за циљ има представљање старих, донекле заборављених, песничких гласова пониклих у Младеновцу, као и гласова новопојављених песника и песникиња који живе и стварају у овој вароши.



Завичајна поезија није само својеврсна одредница за формални оквир порекла једног песника, већ је она истински, лирски, говор срца, јер срце је дом успомена и ожиљака. Где год се нашли, у срцу ћемо носити све оно што нас за корене веже, оно што је праг, колевка, прва љубав, прва туга.



Завичајна поезија је производ потребе за очувањем духовне везе са огњиштем у ширем смислу речи. У првој књизи едиције представљено је неколико песникиња и песника чија је поезија проткана завичајним мотивима и мотивима љубави и одбачености.



Завичајни ноктурно јесте ноћ у којој човек може да ослушне своје срце и пулс земље. То је она дивна ноћ у којој су поветарац, звездано небо, шума, преци и планина  једно.  То је ноћ у којој се испод пуног месеца, осећања трансформишу у стихове.



 Прву књигу из ове едиције објавило је младо Удружење књижевника и љубитеља књижевности  "Литера – Младеновац”.



У овој поетској књизи заступљени су:
Милорад Петровић Сељанчица, Мијослав Стеван Средојевић Полимски, Милосав Б. Влајић, Владимир Арсић, Младен Марјановић, Живослава Арсић, Слободан Облучар, Војкан Живојиновић, Слађана Глишић, Ненад Пајић.





Књига је промовисана у младеновачком Центру за културу и туризам у оквиру Дана европске баштине, а песници заступљени у овој књизи представили су су се и у оквиру промоције Удружења "Литера-Младеновац" и Удружења ликовних уметника Младеновца (УЛУМ) у кући Ђуре Јакшића у Београду.


Зоран Антонијевић
Аутор фотографија Младеновца: Зоран Антонијевић